Auberginepizza

Hoewel de aubergine officieel een vrucht is, wordt hij in de keuken gebruikt als groente. Het is een van mijn favoriete groenten en ik eet het zo’n twee keer per week, meestal geroerbakt. De smaak is subtiel en mild, en hij combineert goed met veel groenten en kazen. Het is ook een van de minst bespoten groenten en dus hoef je hem niet per se biologisch te kopen als je niet wil dat je eten boordevol pesticiden zit. Een ander pluspunt is dat de aubergine inmiddels ook alweer een poosje in onze Hollandse kassen groeit en daarom dus niet zo slecht is voor je ecologische voetafdruk.
Vandaag heb ik daarom een heerlijk recept met aubergine: een auberginepizza! Ontzettend lekker en leuk om te maken, en je kan makkelijk variëren met wat je er op doet.

DSC_0580

Wat heb je nodig?
– 1 aubergine
– tomatensaus of tomatenblokjes (uit blik of een pakje voldoet prima, maar uiteraard kun je ook zelf tomatensaus maken)
– 1 bol mozzarella
– zwarte olijven
– verse basilicum
– Italiaanse kruiden (oregano, tijm, etc.)
– bakblik
– bakpapier
– grillpan of sandwichmaker

Wat moet je doen?
Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 1 cm dik. Afhankelijk van de grootte van de aubergine kun je er ongeveer zes plakken uit halen. Bestrooi de plakken met zout. Het zout zorgt ervoor dat het vocht uit de aubergine wordt gehaald. Laat de plakken ongeveer dertig minuten uitlekken op keukenpapier.
Ondertussen ontpit je de olijven (ik raad je aan zwarte olijven met pit te kopen. Deze smaken vele malen beter dan de potjes met kant en klaar ontpitte plakjes olijf. Die smaken gewoon naar azijn, in plaats van olijven). Scheur of snijd de mozzarella in stukjes. Verwarm ondertussen de oven voor op 180° Celsius.

Pak na ongeveer dertig minuten de grillpan of, als je deze niet hebt, de sandwichmaker. Doe wat olie in de pan (hoeft niet bij een sandwichmaker), zet hem op het vuur (zou ik niet doen bij een sandwichmaker) en als deze heet is leg je de plakken aubergine in de pan.

DSC_0574            DSC_0575

Als de aubergine mooi zacht en bruin is, haal je ze eruit. Laat ze dan vervolgens weer uitlekken op keukenpapier.
DSC_0576

Daarna begint het leuke deel: het versieren van je ‘pizza’! Begin met het aanbrengen van de tomatensaus of -blokjes. Leg daar de mozzarella bovenop. Dan worden de olijven en kruiden toegevoegd.

DSC_0578En nu hop, de oven in! Dit duurt een klein kwartiertje of tot de bovenkant van de mozzarella mooi goudbruin is geworden. Makkelijk toch? Garneer de pizza’s met verse blaadjes basilicum vlak voor het opdienen.
De auberginepizza’s zijn heerlijk als bijgerecht. Je kan er ook kleinere pizza’s van maken door de aubergine niet in de lengte, maar in plakjes te snijden. Leuk als hapje voor op een feestje.

Nog een tip: de auberginepizza’s heb ik hieronder bij een pasta geserveerd. Op onderstaande foto zie je de biologische wilde knoflook speltspaghetti, gekocht bij de plaatselijke biologische supermarkt. Heel lekker en supergezond (google maar eens op ‘spelt’). Ik heb er nog gegrilde champignons, olijfolie en pesto aan toegevoegd.
DSC_0572
Een goede pasta heeft niet veel nodig, en bovendien eten de Italianen het ook niet met de liters saus die wij er over gooien. Doe als volgt: kook de spaghetti of wat voor pasta dan ook gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet de pasta af, doe er een scheut olijfolie door en voeg naar smaak pesto toe. Roer om en klaar ben je (omdat ik nog wat extra groente wilde, heb ik na het grillen van de aubergines nog wat champignons gegrild en deze door de speltspaghetti gedaan).

DSC_0583

Nou, ziet dit er lekker uit of niet? Veel kookplezier en eet smakelijk!

Advertisements

9 thoughts on “Auberginepizza

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s